Pe 9 septembrie, Power Ledger (POWR), o companie blockchain australiană de software de tranzacționare a energiei, a anunțat că a dat startul unui program-pilot în zonele rurale, pentru a permite clădirilor comerciale să-și monetizeze excesul de energie solară utilizând tehnologia blockchain.

Explorarea potențialului tehnologiei blockchain

Potrivit anunțului, Power Ledger împreună cu Innovations Central Midlands WA Inc, BSC Solar, Sonnen și CleanTech Energy au început testarea primei platformei blockchain p2p pentru tranzacționarea energiei.

Programul-pilot se va desfășura în cadrul a 9 clădiri comerciale din Shire of Wongan-Ballidu și una din Shire of Moora, o zonă sub supravegherea administrației locale australiene.

Mai exact participanții acestui program vor putea tranzacționa și monetiza energia solară cu ajutorul noii tehnologii. Printre participanți se numără birourile din Shire, centrele de vizitatori, un centru medical, fermieri local, doi dealeri de mașini agricole, și alții.

Avantajele utilizării unei platforme blockchain

Explicând modul în care tehnologia P2P este o îmbunătățire a sistemului energetic existent, David Martin, directorul și co-fondatorul Power Ledger a spus că sistemul actual depinde de stațiile electrice pe scară largă pentru a transfera energie către unii consumatori din locații îndepărtate.

Martin a dezvăluit o altă limitare a sistemului existent – lipsa unui mecanism care să permită clădirilor comerciale să producă venituri de pe urma canalizării excesului de energie solară în rețeaua de energie.

În consecință, actualul sistem energetic trebuie să se schimbe sau poate întâmpina o criză tot mai mare de relevanță:

”Dacă va avea succes, și noi credem că va avea, acest lucru ar putea revoluționa modul de funcționare a sistemelor energetice rurale”, a declarat Martin.

Autoritățile din Shong of Wongan-Ballidu susțin că au fost mereu în căutarea unor oportunități prin care să ofere valoare rezidenților, iar pilotul-blockchain este o motivație excelentă pentru localnici să contribuie mai mult la economie.

Stuart Taylor, unul dintre directorii consiliului de administrație Shong of Wongan-Ballidu, a remarcat că sustenabilitatea și eficiența energetică sunt esențiale în zonele rurale unde locuitorii înțeleg necesitatea de a fi independenți.

În mai 2018, Power Ledger a utilizat tehnologia blockchain pentru a furniza electricitate locuințelor din Puerto Rico în urma dezastrelor provocate de către uraganele Irma și Maria.