Bakkt a lansat astăzi contractele futures pe Bitcoin physically-settled”, oferind investitorilor instituționali o nouă modalitate de a paria pe prețul BTC. Deja, suma de Bitcoin tranzacționată pe exchange a ajuns la un sfert de milion de dolari. Bakkt a fost lansat de Intercontinental Exchange (ICE), entitatea din Statele Unite care deține New York Stock Exchange (NYSE). Prin oferirea de contracte futures stabilite ”physically-settled”, acest lucru înseamnă că traderii pariază și câștig/pierd în Bitcoin – și nu echivalentul în dolari americani. Acest lucru este important pentru traderii Bitcoin, deoarece reduce oferta disponibilă și contribuie la presiunea ascendentă asupra prețului. Până în prezent, au fost tranzacționați 28 BTC, în valoare de 280.000 USD. Prima tranzacție s-a făcut când 1 BTC a fost egal cu 10.115 USD. De atunci a scăzut la 9.911 USD.


Potrivit anunțurilor din trecut, astăzi, 23 septembrie Block.One intenționează să ruleze o actualizare majoră (hard-fork) asupra rețelei EOSIO, blockchain-ul criptomonedei EOS. Hard-fork-ul va fi susținut atât de exchange-ul Binance, cât și de Huobi. EOS face parte din Top 10 monede după capitalizarea de piață potrivit CoinMarketCap, criptomoneda plasându-se pe locul 7. Rețeaua urmează să implementeze prima actualizare de consens atunci când producătorii de blocuri vor implementa EOSIO v1.8 pe rețeaua principală a sistemului.


La începutul lunii s-a raportat că OKEx, unul dintre cele mai mari exchange-uri după volumul de tranzacționare potrivit CoinMarketCap, a fost implicat în ”wash trading” (proces prin care un trader cumpără și vinde un titlu de valoare/active/monede digitale cu scopul expres de a manipula piața), fapt ce i-a condus pe reprezentanții platformei la respingerea afirmațiilor. Raportul din septembrie al Blockchain Transparency Institute privind wash trading-ul spunea că ”cele mai <curate> exchange-uri” pe parcursul a 6 luni au fost Coinbase, Upbit, Kraken și Poloniex; Exchange-urile care au raportat a fi puternic implicate în wash trading au fost OKEx și Bibox.  ”Volumele false ale acestor exchange-uri depășesc 75%, cu toate acestea, volumele lor reale (cu wash trading-ul eliminat) încă le plasează în Top-20 în mod constant.” Aceasta a fost imediat urmată de Jay Hao, CEO al OKEx, care a ”demascat” cercetarea BTI pe Twitter. Hao a declarat că ”afirmațiile privind wash trading-ul de la @BTI___ sunt false”, adăugând că exchange-ul are toleranță zero pentru astfel de activități. El a mai explicat că există mai multe metodologii care pot fi folosite pentru a calcula volumul de tranzacționare al unui exchange, obținând rezultate diferite.


Facebook pare să avanseze cu controversatul său proiect Libra. Uriașa platformă de social media tocmai a achiziționat ceea ce s-ar putea dovedi a fi o piesă cheie a puzzle-ului – Servicefriend, un startup din Israel care creează soluții avansate de chatboți cu inteligență artificială. Potrivit ziarului israelian The Marker, noua achiziție îi va permite platformei Facebook să dezvolte o soluție proprie de servicii pentru clienți, pentru filiala sa Calibra, oferind sprijinul de care utilizatorii noi și actuali vor avea nevoie atunci când vor intra în contact cu Libra.


Pe 23 septembrie, Binance a anunțat în mod oficial listarea criptomonedei Tezos (XTZ), lansând 3 noi perechi de tranzacționare, acestea fiind XTZ/USDT, XTZ/BNB, XTZ/BTC.


Compania IBM (International Business Machines) a declarat că este deschisă să lucreze cu Facebook la proiectul Libra, relatează CNBC pe 23 septembrie. Directorul general al departamentului blockchain de la IBM, Jason Kelley, a declarat că firma intenționează să creeze o colaborare, menționând că ”blockchain este un sport de echipă”.


SingularityNET anunță finalizarea proiectului său în colaborare cu Cisco. Cele două companii au lucrat la dezvoltarea algoritmilor de inteligență artificială generală (AGI), în special cu recunoașterea traficului stradal. Deși este cunoscută pentru piața sa descentralizată de AI, SingularityNET este și un dezvoltator de software AGI. Echipa SingularityNET a creat o versiune personalizată a motorului OpenCog, precum și tehnologii unice pentru recunoașterea unei varietăți de tipuri de date. Posibilele aplicații pentru AGI sunt practic nelimitate, potrivit celor de la SingularityNET, de la finanțe, procesare a limbajului natural la securitate națională, jocuri, robotică și altele. Potențialul lor i-a obligat pe cei de la Cisco să-și lanseze propriul proiect de dezvoltare AI, numit Deep Fusion. Acesta utilizează rețele neuronale profunde pentru a oferi algoritmi de recunoaștere vizuală pentru diverse aplicații, cum ar fi analiza traficului auto.


Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare, a dezvăluit că are în vedere listarea a 17 noi token-uri pe platforma sa, multe dintre acestea nefiind lansate încă. Potrivit unei postări, printre token-uri se numără TON, Oasis, Orchid, Polkadot, Spacemesh, Chia, Avalanche și Filecoin.


Creatorii portofelului Zap au dezvăluit un nou instrument pentru achiziționarea instantanee de Bitcoin folosind un cont bancar prin intermediul rețelei Lightning. Într-o postare din data de 19 septembrie, fondatorul Zap Solutions, Jack Mallers, a declarat că Olympus a fost conceput special pentru a ocoli ofertele existente de la BitPay și Coinbase.


Autoritățile din Kârgâzstan au întrerupt curentul electric la 45 companii de minat criptomonede, întrucât acestea au consumat mai mult decât trei regiuni locale combinate la un loc. În urma întreruperii energiei electrice, directorul National Energy Holding, Aitmamat Nazarov, a declarat că minatul de criptomonede nu este definit în conformitate cu legea din Kârgâzstan, relatează AKIpress.


Comitetul pentru servicii financiare din SUA, condus de deputatul Maxine Waters, se întâlnește săptămâna viitoare cu SEC, pentru a discuta printre alte subiecte și despre criptomonede și proiectul Libra creat de Facebook. Comitetul va organiza în data de 24 septembrie o audiere cu președintele SEC, Jay Clayton, și cu patru comisari – Robert Jackson, Elad Roisman, Allison Lee și Hester Pierce. În cadrul audierii se vor discuta subiecte precum criptomonede, piețe private și piețe publice; fiducie, printre altele. Deși nu este clar pe ce domenii specifice s-ar putea concentra comitetul în spațiul cripto, aceștia ar putea discuta reglementări precum aplicarea legilor privind valorile mobiliare asupra criptomonedelor.


EMURGO, compania din spatele activităților comerciale ale Cardano, a lansat o nouă bibliotecă publică numită Tangata Manu. Această soluție a fost creată pentru dezvoltatorii și întreprinderile terțe cu scopul de a-și crea propriile portofele și exploratoare pentru criptomoneda Cardano (ADA).


Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat un raport, în care spune că stablecoin-urile pot provoca perturbări semnificative la nivel global asupra cadrului actual de plăți. Cu toate acestea, organizația admite, de asemenea, că acest tip de criptomonede poate contribui la îmbunătățirea incluziunii financiare din întreaga lume. Conform IMFBlog, stablecoin-urile aduc cu ele o serie de riscuri pentru finanțele globale, unul dintre acestea fiind dezintermedierea sectorului financiar. Băncile vor fi primele afectate, întrucât emitenții de stablecooin-uri oferă utilizatorilor acces direct la opțiunile de plată locale și internaționale.


Arab Bank Elveția s-a asociat cu o companie elvețiană de fintech pentru a oferi persoanelor super-bogate o soluție de depozitare cold pentru Bitcoin și Ethereum. Compania fintech, Taurus Group SA, care este specializată în active digitale, va permite băncii să ofere servicii de custodie și brokeraj cripto clienților săi înstăriți, folosind platforma de stocare cripto a firmei – ”Taurus Protect”.


O înșelătorie de pe platforma de mesagerie Discord promite 0.25 Bitcoin (BTC), ce valorează în  prezent peste 2.500 USD, numai pentru înregistrarea pe Billaxy.com. Înșelătoria se răspândește rapid pe canalele de Discord dedicate subiectelor cripto. Înșelătoria, anunțată pe Reddit, există sub mai multe forme, toate ducând la site-uri dubioase care necesită înregistrare. Această inițiativă cu rea-intenție imită site-urile cripto, cum ar fi Bilaxy.com, cu scrierea unui singur ”i” sau mici modificări subtile.


JPMorgan a făcut valuri în spațiul cripto în urmă cu câteva luni după ce a anunțat ”JPM Coin”. Înainte de lansarea propriului stablecoin, JPM a introdus Interbank Information Network [IIN] în cadrul blockchain-ului său pentru a crea un ecosistem de bănci și utilizatori, promovând, de asemenea, tehnologii emergente precum blockchain, ușurând astfel procesele plăților transfrontaliere. Cu 343 de bănci înregistrate la IIN din 2018, JPMorgan a adăugat o nouă bancă pe lista sa – OCBC devenind prima bancă cu sediul în Singapore, relatează Business Times. OCBC se alătură altor 112 bănci din regiunea Asia-Pacific. Băncile din Asia-Pacific din cadrul rețelei reprezintă 40% din cele 343 de bănci înregistrate din 2018. Băncile japoneze, 80 dintre acestea, constituie cel mai mare bloc din IIN.


Platforma Binance a anunțat vineri (20 septembrie) că va lista în curând Beam (BEAM). Beam este o criptomonedă care implementează protocolul Mimblewimble, care a fost conceput pentru a aborda problemele de confidențialitate și scalabilitate în Bitcoin. Dezvoltarea proiectului Beam a început în martie 2018, iar rețeaua principală Beam a fost lansată pe 3 ianuarie 2019.