Astăzi, 31 octombrie, se împlinesc 11 ani de la publicarea whitepaper-ului Bitcoin de către persoana sau grupul identificat sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Bitcoin: Un sistem monetar electronic peer-to-peer – publicat în 31 octombrie 2008 – a prezentat un protocol de tip ”peer-to-peer”, care poate urmări și verifica tranzacțiile digitale, preveni cheltuielile duble și genera o înregistrare transparentă pentru ca oricine să poată analiza în timp real.

Protocolul a reprezentat un sistem securizat criptografic – bazat pe un algoritm Proof-of-Work – în care monedele Bitcoin (BTC) sunt minate pentru o recompensă de către noduri individuale și apoi verificate de alte noduri dintr-o rețea descentralizată.


SBI Holdings intenționează să utilizeze XRP pentru a transfera remitențele din Japonia către Asia de Sud-Est. Într-un nou raport privind performanța și strategia companiei, SBI spune că platforma sa de remitențe – SBI Remit – va utiliza xRapid, care este cunoscut acum sub denumirea de On-Demand Liquidity (ODL).

SBI Remit utilizează rețeaua de plăți MoneyGram, iar MoneyGram colaborează cu Ripple din luna iunie și utilizează ODL pentru a trimite dolari în Mexic, utilizând XRP ca ”monedă-punte”.


Serviciul de custodie cripto Vault12 oferă un nou mod de protejare a cheile private – prin utilizarea prietenilor și a familiei ca rețea de recuperare. Soluția folosește o tehnică criptografică numită Hierarchical Threshold Shamir’s Secret Sharing pentru a permite ”gardienilor” să protejeze cheile private ale utilizatorilor.

Tehnica, dezvoltată de criptograful israelian Adi Shamir, permite tutorilor să dețină părți din frazele seed ale utilizatorilor, iar dacă utilizatorii pierd accesul fondurile cripto, ei pot combina porțiunile cheilor aflate în custodia prietenilor pentru recuperarea fondurile. Utilizatorii pot plăti ”gardienii” în Ether (ETH) pentru protejarea porțiunilor de cheie, a declarat Vault12.


Axie Infinity, un joc video descentralizat bazat pe blockchain-ul Ethereum devine din ce în ce mai popular, cu peste o sută de mii de token-uri nefungibile (NFT) unice, cu vânzări totale de peste 3.833 ETH. Potrivit contului oficial de Twitter, unul dintre cele mai rare tipuri Axie a fost vândut pe 29 octombrie pentru 12 ETH, însemnând aproximativ 2.300 USD.


MBK, o bancă comercială japoneză listată la Bursa de Valori din Tokyo, a semnat un acord pentru tokenizarea proprietăților din Estonia. Banca japoneză a declarat luni într-un anunț că va colabora cu BitOfProperty (BOP), o platformă blockchain care activează în spațiul imobiliar și care vinde deja proprietate fracționată a imobilelor în Estonia. BOP a declarat că are în prezent cinci proprietăți în capitala țării.


Luna trecută, Chicago Merchantile Exchange Group (CME) și-a dezvăluit planurile de extindere a contractelor Bitcoin cu opțiuni pentru contractele futures Bitcoin existente. Acum, CME a lansat specificațiile inițiativei.

Printr-un anunț făcut pe site-ul oficial, CME a dezvăluit că opțiunile pentru contractele Bitcoin Futures vor fi cel mai probabil în vigoare până la începutul anului 2020. Cu toate acestea, exchange-ul din Chicago a adăugat că aprobarea de reglementare privind contractele de opțiuni nu a fost primită încă.


Exchange-ul cripto din statele Unite Binance.US a anunțat că va lista criptomonedele Neo (NEO) și Cosmos (ATOM). Binance.US a anunțat pe 30 octombrie că token-urile vor fi disponibile pentru tranzacționare începând cu 31 octombrie.


Se pare că statul indian Tamil Nadu lucrează la o politică la nivel de stat pentru tehnologia blockchain și inteligența artificială (AI). În data de 31 octombrie, presa locală de știri The Times of India a raportat că Tamil Nadu, cel de-al 10-lea stat din India, lucrează la politici separate pentru blockchain și AI, care ar putea fi lansate în următoarele 10 zile.


Băncile germane au prezentat un document în care formulează mai multe argumente pentru crearea unui euro digital. Pe 30 octombrie, într-un document publicat de Asociația Băncilor Germane (Bankenverband), care reprezintă peste 200 de bănci comerciale private și 11 asociații membre, băncile au declarat că ”economia are nevoie de un euro digital”.


Binance a anunțat că oferă acum o modalitate de a cumpăra criptomonede (BTC, ETH și XRP) cu rubla rusească (RUB). Noul mijloc de achiziționare vine la doar 9 zile după ce co-fondatorul și CEO-ul Binance, Changpeng Zhao (”CZ”), a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu aproximativ 700 de fani Binance în cadrul unui meetup.