Cel mai mare centru de date din Rusia, BitRiver, deschis în urmă cu aproximativ un an în orașul siberian, Bratsk, precum și cei mai mulți dintre clienții acestuia minează Bitcoin, potrivit știrii publicate de Bloomberg în data de 24 noiembrie.

Centrul de date permite minerilor de criptomonede să beneficieze de avantajul reprezentat de costul redus al energiei electrice prin intermediul unuia dintre cei ce au fost cei mai mari producători de aluminiu din lume. Producătorul de metale deschis de către URSS în anii 1960 deține încă activă propria hidrocentrală ce îi furnizează energia necesară desfășurării operațiunilor.

Climat rece, energie ieftină

Locația centrului beneficiază de asemenea de un climat rece, propice desfășurării activităților de minare cu un grad sporit de eficiență, aceasta datorită eliminării costurilor efectuate cu răcirea echipamentelor.

Miliardarul Oleg Deripaska, președintele celei de-a doua mari companii din lume producătoare de aluminiu, Rusal, conform unor anumitor știri publicate ar fi afirmat faptul că ideea de a deschide centrul de date în urmă cu cinci ani și de a alătura activității de producție de aluminiu producerea de energie electrică, En+, a avut ca scop alinierea activității desfășurate la noile obiective ale companiei.

Deși nu este foarte clar dacă Deripaska a avut sau nu vreo legătură cu operațiunile de minat cripto, rezerva de energie En+ a companiei se ridică la nivelul de 100 de megawați, o cantitate suficientă pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru un număr de 100.000 de gospodării.

Hidrocentrala este una dintre cele mai mari din Rusia, iar centrul de date face posibil ca excedentul de energie să poată fi vândut în mod constant, de asemenea diversificând continuu și portofoliul de clienți al companiei.

Conform Bloomberg, legislația rusă nu recunoaște și nu reglementează activitățile de criptominare. Din cauza existenței acestei zone gri, Bitriver nu se implică în mod direct în cadrul activităților de criptominare, limitându-se doar la a furniza echipamente și servicii de ordin tehnic clienților săi – incluzând clienți din statele Japonia, China și SUA – și desfășurându-și activitatea ca oricare alt centru de date din lume.