În momentul în care prețul Bitcoin a scăzut sub nivelul de 7.000 USD în această săptămână, atenția a fost îndreptată în direcția minerilor Bitcoin și a echipamentelor folosite de către aceștia, pentru a se putea identifica momentul în care profitabilitatea acțiunii de minat va fi afectată. Deja, câțiva dintre minerii etalon din cadrul pieței au pierdut din profitabilitatea obținută, iar doar câteva dintre echipamente se află încă într-o zonă de siguranță.

Industria echipamentelor de minat Bitcoin devine neprofitabilă din punct de vedere al prețului dispozitivelor de minat, în momentul în care costul aferent minării de Bitcoin devine egal cu recompensele obținute în cadrul blockchain. Această informație a fost furnizată de către f2pool și s-a bazat pe gradul de dificultate în care se află momentan rețeaua, precum și pe nivelul de preț al electricității în prezent, de 0,050 USD/ kWh.

Potrivit f2pool, câțiva dintre cei mai vechi mineri din cadrul pieței, cum sunt Whatsminer M3, AvalonA741 și Ebit E9+, au înregistrat o scădere a nivelului de profitabilitate încadrându-se acum în intervalul 9.000 – 10.000 USD. Mai mult decât atât, recenta scădere a prețului Bitcoin sub valoarea de 7.000 USD, a pus totodată în pericol diferite echipamente de minat, indicatorul breakeven point situându-se în jurul valorii de 6.000 USD.

Pericolele pândesc rețeaua Bitcoin

Activitatea de minare Bitcoin este intrinsec conectată de starea de sănătate a rețelei. Cu cât nivelul ratei de hash a blockchain-ului este mai ridicat, indicând depunerea de mai mult efort pentru a mina, cu atât este rețeaua mai sigură. Aceasta implică de obicei și un preț mai ridicat.

Atunci când activitatea de minare devine neprofitabilă, minerii de obicei pleacă în masă, orientându-se către alternative mai profitabile. Aceasta conduce la o scădere substanțială a ratei de hash prin evacuarea masivă a minerilor generând și o scădere de preț.

În ciuda celor mai recente trenduri descendente, rata de hash a Bitcoin nu s-a depreciat foarte mult. De fapt, în cursul ultimelor 24 de ore, aceasta a indicat chiar o mică revenire a prețului. Mai mult decât atât, indicatorul dificultatății de minare, ce scade de obicei în momentul în care minerii părăsesc rețeaua, s-a aflat într-o creștere constantă pe tot parcursul anului.

Minerii trebuie să se adapteze

În vreme ce numeroase modele de echipamente de minare se află în pericolul de a deveni neprofitabile în circumstanțele explicate de către f2pool, există căi și mijloace prin care operațiunile desfășurate de către mineri să rămână totuși profitabile.

Recent, a fost lansată o nouă generație de echipamente de minat, ce au fost utilizate la scală largă de către minerii de top și pool-urile de minare. Această nouă generație se spune că ar fi de patru ori mai eficientă decât modelele Antminer S9 ale companiei Bitmain, ce au reprezentat mijloacele principale de minare Bitcoin în ultimii doi ani.

Și mai mult decât atât, activitatea de minare Bitcoin se află într-o continuă căutare de surse sustenabile și mai ieftine de energie pentru a-și putea susține activitatea. Organizații mari de minat s-au relocat în zone precum regiunea Sichuan din China, unde electricitatea este produsă în cantități mari și este vândută la un preț mai mic, fiind produsă de către o hidrocentrală electrică, iar aceasta conduce la creșterea gradului de profitabilitate a minerilor.