SIBEX, un furnizor de lichiditate cripto a realizat un parteneriat cu Paxos, o companie cripto cu sediul în New York, în vederea îmbunătățirii arhitecturii peer-to-peer (P2P) cu sopul de a facilita tranzacționarea de aur în cadrul activităților extrabursiere, over the counter (OTC). Știrea a fost publicată în data de 16 decembrie.

Îmbunătățind lichiditatea aurului

SIBEX este dezvoltatorul unui protocol P2P ce permite exploatarea oportunităților de arbitraj de către investitorii instituționali. Parteneriatul realizat cu Paxos, o instituție financiară ce digitalizează și mobilizează active, îi va permite companiei SIBEX să distribuie PAX Gold (PAXG), un token ce reprezintă o uncie troy de aur conform cu standardul londonez Good Delivery din rezerva de lingouri de aur depozitată în cadrul unui seif în Londra.  

Colaborarea a fost inițiată ca urmare a faptului că aurul este un activ dificil atât din punct de vedere al realizării de investiții cât și din punct de vedere al deținerii acestuia. SIBEX dorește să elimine aceste bariere și să ofere token-ul PAX Gold ca modalitate de diversificare și de protecție împotriva volatilității celorlalte active digitale și să introducă acest instrument reglementat de realizare de investiții. PAXG este susținut de către lingourile de aur conforme cu standardele LBMA ce sunt depozitate în maximă siguranță în seifurile Brink, iar custodia este deținută de către compania Paxos Trust în beneficiul deținătorului token-ului.

Protocolul Peer-to-Peer al SIBEX

SIBEX funcționează ca un exchange descentralizat ce permite traderilor profesioniști să tranzacționeze Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) și Tether (USDT). Mulțumită acestui protocol, utilizatorii vor putea să păstreze dreptul de proprietate asupra activelor în timpul desfășurării tranzacțiilor și vor putea iniția tranzacții între blockchain-uri diferite, iar aceasta fără a trebui să apeleze la serviciile unor terți.

Aceste caracteristici alături de existența fondului închis (dark pool) al SIBEX dedicat procurării de active digitale și asigurării de lichiditate, vin în întâmpinarea unor anumite probleme cum este funcționarea frontală. Aceasta se întâmplă atunci când un broker sau o altă entitate se angajează în cadrul unei tranzacții întrucât a anticipat că se va realiza o tranzacție importantă ce nu a fost însă făcută publică. Tranzacția va influența prețul unui anumit activ conducând astfel la obținerea unui câștig financiar de către broker.

Pe lângă fondul închis, SIBEX oferă de asemenea o interfață pre-configurată denumită Command Line Interface (CLI) destinată tranzacționărilor cripto mai sus menționate.

Ecosistemul PAXG

SIBEX este ultima dintre platformele ce au introdus token-ul PAXG, ce era deja disponibil în cadrul Bithumb Global și putea fi utilizat pentru a obține dobânzi în cadrul Nexo, Celsius Network și Salt. Echipa din spatele proiectului PAXG lucrează în acest moment pentru a face acest token mai accesibil pentru public, totodată integrarea în cadrul diferitelor platforme este o metodă ideală de a democratiza accesul la aur.