O nouă lege introdusă luna trecută în Ucraina va obliga toți cetățenii să dezvăluie ce sumă de criptomonede dețin, cât și cea deținută de rudele lor apropiate. Legea nr. 140-IX intră în vigoare după modificarea Constituției Ucrainei.

În ciuda faptului că legea intră în vigoare la începutul anului viitor, rămâne un sentiment de confuzie în rândul ucrainenilor, întrucât nu există o definiție clară a cuvântului ”criptomonede” în legislație.

De unde această inițiativă?

În ultimii ani, Ucraina suferă de diferite provocări economice, precum războiul din Donbass și conflictul din Crimeea care înrăutățesc economia țării.

Pentru a rezolva această deficiență, guvernul ucrainean și-a intensificat eforturile de prevenire a corupției printr-o nouă lege, introdusă în 2009 și adoptată în 2014, care funcționează și ca sistem de soluționare a conflictelor de interese.

Noua modificare a acestei legi recunoaște criptomonedele ca fiind depozit de capital și potențialul său caz de utilizare în infracțiunile financiare, inclusiv spălarea banilor, fraude și finanțarea teroriștilor.

Amendamentul a modificat acum lista de persoane care ar fi afectate de Legea pentru prevenirea corupției. Împreună cu câțiva oficiali ai Băncii Naționale a Ucrainei, tot personalul serviciilor de asistență executivă va fi supus acestei legi. În plus, oficialii oricărei companii în care guvernul deține cel puțin 50% din participații cade de asemenea sub jurisdicția acestei legi.

Noul amendament a modificat, de asemenea, definiția ”rudelor apropiate” și a ”membrilor familiei”, astfel încât chiar și minorii trebuie să fie documentați pe formularul de impozit pe venit, chiar dacă nu fac parte din aceeași gospodărie. Este un moment prost să fii acum un milionar de Bitcoin minor în Ucraina. În plus, definiția ”active raportabile” a fost extinsă pentru a include fonduri fiduciare, printre altele.

Amendamentul va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020, conform prevederilor finale și tranzitorii ale Legii nr. 140.

Cu toate acestea, întrucât Binance a semnat recent o înțelegere cu Ministerul Transformării Digitale a Ucrainei, este posibil să nu treacă mult timp până când cetățenii ucraineni să primească mai multe clarificări asupra statutului juridic al criptomonedelor din țară – inclusiv modul în care acestea ar trebui luate în considerare în ceea ce privește fiscalitatea.