Departamentul de Energie din Statele Unite ale Americii (DOE) oferă aproximativ 200.000 de dolari companiei blockchain Factom pentru securizarea rețelei electrice naționale.

Departamentul de Energie al SUA a acordat aceste fonduri pe 12 iulie. Obiectivele principale propun proiectarea unui sistem de îmbunătățire a fiabilității rețelei și a rezistenței prin utilizarea tehnologiei blockchain:

”Rețelele electrice evoluează rapid cu sisteme de monitorizare avansate și de gestionare a informațiilor. Deși numărul de dispozitive și senzori care pătrund în mediul online crește exponențial, aceleași vulnerabilități rămân în integritatea datelor de la sursă și în timpul transportului. Obiectivele generale ale acestei propuneri sunt proiectarea unui sistem care să îmbunătățească fiabilitatea rețelei și rezistența prin utilizarea tehnologiei blockchain.”

Abordarea propusă include validarea și securizarea dispozitivelor din rețea care nu sunt infectate cu malware și dezvoltarea unei tehnologii care să îmbunătățească securitatea dispozitivelor de zi cu zi utilizate de consumatori și oferirea unui mijloc rentabil de securizare a dispozitivelor utilizând tehnologia blockchain.

Factom participă la acest proiect finanțat de guvernul SUA pentru a proteja rețeaua electrică națională. TFA Labs, un startup de securitate IoT, validează acele dispozitive din rețea prin utilizarea protocoalelor Factom.

Potrivit Coindesk,  prima fază de desfășurare a proiectului va dura până în luna martie, când TFA își propune să aibă un prototip pregătit. În cazul în care acest proces va ajunge în faza a doua, TFA Labs va colabora cu producătorii de dispozitive și poate ajunge la o finanțare de aproape 1 mil. USD din partea Departamentului de Energie.

În ciuda ratelor record de hash, consumul de energie al Bitcoin (BTC) devine din ce în ce mai eficient. Datele de la agregatorul Statista din data de 5 septembrie au arătat că, în ciuda faptului că mai multă putere de calcul este dedicată minatului Bitcoin, este necesară mai puțină energie electrică pentru a o alimenta.