Ziua a-III-a a început cu Travin Keith și modul în care este perceptul Bitcoin în prezent. Deși au existat numeroase sisteme și propuneri prezentate înainte de Bitcoin care au permis abilitatea ecosistemelor descentralizate să existe pentru colaborare, mai ales daca vorbim de spațiul open source, Bitcoin a fost capabil să permită mai bine transferul valorii pe aceste ecosisteme, permițând dezvoltarea unei economii descentralizate.

De la simple povești anecdotice în care Bitcoin a putut sau ar fi putut fi benefic până la acele momente cheie în care Bitcoin ar putea fi cu adevărat un element disruptiv, în special pentru cei care caută un ecosistem în care puterea și drepturile individuale au o importanță mai mare decât controlul guvernelor.

Travin Keith: “Un exemplu interesant de descentralizare este statul Lichtenstein care a reușit acolo unde alte țări n-au avut curaj să meargă mai departe.”

Felix Crisan – Criptomonedele au nevoie de Mass Adoption?

Felix Crișan, originar din Alba Iulia, este unul dintre fondatorii unei companii româneşti care deține supremația pe piața micro-plăților electronice – Netopia Payment.

A absolvit Colegiul „Horea Cloșca și Crișan” și apoi universitatea, la București. A lucrat pentru IBM și HP și apoi și-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicația realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziții dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganților din domeniul IT, Silicon Valley.

Felix Crisan: ”Un ultim raport a arătat faptul că peste 44% dintre români au încredere în Bitcoin. Mai mult decât atât, majoritatea românilor se documentează autodidact când vine vorba de crypto, de pe canale de Youtube sau alte surse. Anul trecut, ING a făcut un sondaj și au aflat că peste 12% dintre români dețin criptomonede. ”

Cum stau retailerii din România la capitol – Bitcoin payment

Felix Crisan: ”În prezent, dintre toți partenerii noștri care dețin platforme de e-commerce și care folosesc plata cu cardul, maxim 2% acceptă plata cu bitcoin. Dar pe viitor pregătim o soluție pentru partenerii noștri ca acest mod de plată să fie disponibil by default. Lucrăm și inovăm în această direcție.

Cu toate acestea, să nu uităm că în urmă cu câteva luni reprezentantul Băncii Naționale Române a declarat public că asocierea cu Bitcoin este o zonă gri a economiei, iar această afirmație să vină de un reprezentant important al guvernului nu încurajează retailerii și brandurile care desfășoară business-uri în România să adopte Bitcoin”

Maxim Orlovsky – Provocările Bitcoin ale prezentului și perspectivele Lightning Network

Maxim Orlovsky are multiple referințe în sectoare precum: Inteligența artificială interdisciplinară, neuroștiință și totodată este cercetător în domeniul informaticii. Este creatorul laboratoarelor BICA (care efectuează cercetări despre noi arhitecturi cognitive) și Co-fondator al fundației Bitcoin Ucraina în 2014.

Astăzi este implicat în construirea proiectului PandoraBoxchain: un protocol și o rețea descentralizată pentru rularea AI într-o manieră disruptiva

Rezultatele activității sale de cercetare au fost marcate de premii internaționale și naționale, cum ar fi premiul național în știință și tehnologii (Ucraina), mai multe premii internaționale și nominalizări la Nobel pentru cercetare și inovare.

Vor influența computerele cuantice procesele de mining pentru Bitcoin?

Maxim Orlovsky: Răspunsul meu e simplu. NU vor influența, cel puțin nu în următorii 10 ani. Este mult marketing în spatele acestui subiect. Poate la un moment dat computerele cuantice vor schimba anumite perspective în zona cripto, dar procesele lor n-au nicio legatura cu puterea de Hash, cu protocolul PoW sau mining-ul efectiv.

John McAfee: LIBRA e un proiect horror ca Mark să controleze cum folosești tu banii

John McAfee a intrat în direct prin video conferință la Transilvania Crypto Conference și a răspuns la întrebările celor prezenți. Omul care a creat antivirusul McAfee și care a lansat recent o platformă de trade descentralizată, și-a expus opinia publică despre LIBRA.

”Libra eu un proiect Horror. E doar un stablecoin configurat doar pentru ca Mark să urmărească ce faci tu cu banii, cum îi folosești, de ce îi folosești, cum ai intrat în posesia lor. Libra nu are altă valoare decât ca să fii spionat și din punct de vedere financiar.”

Întrebat dacă recomandă și alte proiecte sau criptomonede în afară de Bitcoin, John McAfee a punctat câteva insight-uri interesante.

”Atunci când alegi o criptomonedă pentru investiții, trebuie să înțelegi dacă ea are valoarea globală, dacă ea se poate aplica global. Din punctul meu de vedere Monero oferă maximă securitate. Atunci când aleg să folosesc Monero știu că tranzacțiile mele sunt anonime și sigure.”

John McAfee a comentat și despre politica prohibitivă cu privire la adopția de criptomonede în India.

”Să ne aducem aminte de anii în care consumul de alcool era ilegal și de politicile guvernamentale prohibitive și cum în acea perioadă consumul de alcool s-a dublat. Guvernele ar trebui să înțeleagă că nu au cum să îți interzică ce să faci tu cu banii în spațiul tău intim. Eu cred că aceste măsuri nu vor limita accesul la criptomonede, ci, din contră, vor provoca și vor încuraja oamenii să facă rost de criptomonede, să le stocheze, să le dețină.”

Update-uri constante. Revenim cu amănunte!