Roxana Năsoi: Cât de anonime sunt operațiunile pe care le facem în era digitală?

Ziua a-II-a de la Transilvania Crypto Conference a debutat cu o prezentare despre legislația din zona criptomonedelor, despre protocoalele de siguranță și anonimitate și implicarea instituțiilor guvernamentale în procesarea plăților crypto-to-fiat și crypto-to-crypto.

“E foarte greu în era digitală să faci operațiuni anonime, să ai intimitate”, a început Roxana Năsoi prezentarea.

Câte date digitale au fost furate/pierdute din 2013 până azi?

Tom Trevethan: De ce avem nevoie de blockchain și token-uri

Tom Trevethan este CTO la compania CommerceBlock.com. Firma lui se ocupă de comercializarea de soluții blockchain și tokenizarea unor valori pentru tranzacții digitale transfrontaliere.

Context

Suntem aproximativ 8 miliarde de oameni şi tranzacţionăm anual 100 de trilioane de dolari (Numai în 2018 de exemplu). Fiecare din aceste tranzacţii presupune a avea încredere în partener. Încrederea reprezintă moneda de bază a comerţului, dar cu toate acestea, instinctual, pornim cu ideea că partenerul are ceva de ascuns sau încearcă să obţină avantaje în urma tranzacţiei.

Astfel, pentru a putea avea încredere unii în alţii este necesară o verificare prealabilă a istoricului tranzacţiilor partenerului sau a datelor existente despre acesta. Soluţia este reprezentată de folosirea de intermediari pentru a stoca şi a afla date despre aceşti parteneri. Iar un blockchain este o dovadă de încredere pentru că ambele părți ale tranzacției au acces transparent la tot procesul.

Tom Trevethan: “S-a tot vorbit la un moment dat în presa online că prima formă de blockchain a existat încă dinainte de anul 1995 și descoperirea aparține publicației New York Times. Doar că aici avem o eroare de mindset și înțelegere a conceptului. Acolo nu era vorba de un blockchain ci de un sistem de tip – timechain.”

De ce Bitcoin?

Tom Trevethan a prezentat în paralel modul în care funcționează un sistem blockchain în cazul Ethereum și ce se întâmplă de fapt în blockchain-ul bitcoin.

Panel despre SideChain, Lightning și Bitcoin cu Adam Back, Giacomo Zucco, Tom Trevethan si Maxim Orlovski

Adam Back este omul cheie care a scris in 1997 HashCash, primul cod PoW care a stat și stă la baza blockchain-ul Bitcoin.

Adam Back: “Din punctul meu de vedere, când mă gândesc la SideChain mă gândesc la viteze mai bune de reacție, la anumite îmbunătățiri când vine vorba de bitcoin și actualul blockchain. Trebuie să ne întrebăm cum să evităm derapaje de tip ”accidente fork” și cum să nu mai ajungem în aceste puncte vulnerabile.”

Tom Trevethan: ”Lightning este un lucru bun care s-a întâmplat pentru blockchain-ul Bitcoin, dar SideChain poate să facă asta mult mai bine.”

Giacomo Zucco: ”Din punctul meu de vedere Lightning te ajută să ai viteze mult mai bune când vine vorba de operațiuni BTC-to-BTC, face această legătură să fie mai rapidă”.

Adam Back: ”Să ne aducem aminte că Internetul s-a construit în jurul protocolului TCIP. Cam asta s-a întâmplat în lumea cripto. Bitcoin și blockchain-ul său este un fel de astfel de protocol. Acum să încercăm să ne imaginăm tot felul de useri care vor să schimbe acel protocol și cum devine totul vulnerabil la nivelul internetului. La fel și în acest caz. Mulți vor să intervină pe acest blockchain prin procese fork sau să rescrie tot felul de coduri. Practic trebuie să avem grijă atunci când vorbim de SideChain sau Lightning să nu uităm securitatea și importanța ei pentru stabilitatea întregului ecosistem cripto.”

Adam Back: ”Fenomenele de tip FORK si Airdrop genereaza multiple probleme legate de securitate si stabilitate. Devine extrem de complicat să poți anticipa genul acesta de procese. De aceea e nevoie de anumite legi, anumite instituții care să monitorizeze aceste procese.”

Tom Trevethan: ”Sidechain poate preveni tot felul de procese random de tip FORK. Multa lume se întreabă ce se va întâmpla atunci când mai apare o altă versiune de Bitcoin din SideChain? Dar asta e puțin probabil spre imposibil.”

Universul cripto divizat între PoW si PoS

Adam Back: ”Din punctul meu de vedere nu pot vorbi de divizare pentru că protocolul PoS nu funcționează.”

Giacomo Zucco: ”Să explic altfel. Înainte să apară Bitcoin și blockchain, să ne aducem aminte că au fost încercări cu PoS și s-a dovedit că nu funcționează. Adevărul este că multe dintre Altcoin-uri preiau greșelile din trecut și le fac marketing agresiv ca să ne convingă că funcționează dar adevărul îl știți deja.”

Giacomo Zucco despre Bitcoin Trilemma: Scalabilitate, Privacy și conceptul ”Hard Money”

Giacomo Zucco: ”Când vorbim de Bitcoin, ce e mai important pentru voi și ce vă doriți mai mult? Scalabilitate sau Descentralizare? Când vorbim de operațiunile de trade, vă interesează anonimitate totală sau mai multe operațiuni într-un timp mai scurt? Cum arată în viziunea voastră acel Bitcoin perfect?”

Giacomo Zucco: ”Ca să înțelegem mai bine conceptul de scalabilitate în cazul Bitcoin, trebuie să avem în vedere două chestiuni – Divizibilitatea și capacitatea de acumulare. Ca să explic altfel, să presupunem că suntem în Antichitate și putem folosi argint și aur ca monede pentru tranzacții.

Dacă vrei să cumperi o casă, nu vei folosi argint pentru că ar însemna să cari cu tine o căruță de argint ceea ce nu e deloc practic.

În aceeași paradigmă, dacă vrei să cumperi o cafea, nu poți să folosești aur că nu poți să plătești cu un miligram de aur, pentru că e greu de divizat și nu e deloc practic.”

Layer 2 sau cum schimbă Lightning paradigma Bitcoin

Lightning Network este un sistem de tranzacții inteligente construit pe baza blockchainului Bitcoin ce permite plăți rapide. Ce avantaje aduce?

Un wallet cu un anumit număr de monede Bitcoin (pus la dispoziție de cel puțin una dintre părți);

Adresa wallet-ului este mai apoi salvată pe adresa publică a cripomonedei Bitcoin însoțită de un fel de declarație care să ateste ce sumă revine cui dintre cele două părți;

După ce aceste două lucruri sunt verificate, iar canalul de plată este setat, este posibil pentru cele două părți să tranzacționeze o sumă nelimitată de cripomonede;

Cu fiecare tranzacție, cele două părți semnează și updatează declarația pusă inițial în vederea măsurării numărul de criptomonede Bitcoin care au fost folosite;

Fiecare parte trebuie să dețină o copie, pentru a atesta numărul de cripomonede folosit.

Tone Vays – De ce criptomonedele de tip ”shitcoin” vor dispărea

Tone Vays: “După cum se poate vedea în acest panel, fiecare ”shitcoin” pleacă de la o premisă gresită. Aceea de a face profit din ceva care nu funcționează, fie că vorbim de proiecte ICO, Airdrops, DLT Blockchains, PoS, PoI, PoO. Toate aceste proiecte au apărut ca să facă profit, să facă bani nu ca să răspundă la o nevoie așa cum arată proiectul creat de Satoshi Nakamoto. De la XRP la Ethereum, de la Monero la Dash, toate criptomonedele astea sunt shitcoin din punctul meu de vedere”

Tone Vays: ”Una dintre cele mai mari probleme cu stablecoin-ul Tether este că există informația publică potrivit căreia ei au depozite de dolari care acoperă doar 75% din volumul de token-uri de pe piață și nimeni nu pare să aibă o problemă cu asta. Tether va dispărea și când se va întâmpla asta cu siguranță prețul Bitcoin va crește, dar nu cred că există în prezent o corelare directă. Să ne aducem aminte anul 2018 când Bitcoin era în cădere și Tether în continua printa și crea token-uri.”

Update-uri constante. Revenim cu amănunte!