Nimeni nu înțelege ce încearcă Telegram să realizeze cu noul său blockchain. Cel puțin, asta este viziunea celor de la TON Labs, unul din principalii dezvoltatori independenți ai Telegram Open Network (TON).

Într-o discuție cu Crypto Briefing, Alexander Filatov, CEO-ul TON Labs, împreună cu Mitja Goroshevski, directorul tehnic, au afirmat că spațiul cripto încă se chinuie să aprecieze în totalitate semnificația completă a TON.

De când Telegram și-a finalizat vânzarea privată de token-uri în mai anul trecut, știrile legate de rețeaua blockchain au fost rare și intermitente. Astfel, vestea apărută în New York Times, ce afirma că Telegram plănuiește să își lanseze rețeaua până la sfârșitul lui octombrie, a fost o surpriză.

“Utilizatorii chiar nu înțeleg ce este TON”, afirmase Goroshevsky. Telegram Open Network, a explicat el, este un protocol de partajare care va oferi o platformă înalt scalabilă și foarte versatilă unei comunități extinse, mulțumită popularității aplicației de mesagerie Telegram.

În calitate de companie de dezvoltare independentă, TON Labs elaborează o suită de instrumente open-source pentru noii dezvoltatori. Fondată acum puțin peste un an, compania a scris deja peste un milion de linii de cod, conform lui Filatov, și este în mod curent cel mai mare contribuitor pe partea de debugging.

De când au publicat codul pentru rularea unui nod de rețea, atât Filatov cât și Goroshevsky au încercat să crească gradul de conștientizare, în întâmpinarea lansării din octombrie.

“TON va fi cel mai rapid blockchain descentralizat de pe piață”, a explicat Filatov, dar când utilizatorii scriu despre proiect ei încă “ne confundă cu Telegram”.

Jurnaliștii s-au concentrat pe vânzările private sau pe hopurile legislative ale Telegram, fără să examineze imaginea de ansamblu, adaugă Filatov.

“Nu cred că a scris cineva încă despre faptul că TON se adresează simultan tuturor problemelor fundamentale [ale blockchain-ului]: viteza, o paletă largă de instrumente pentru dezvoltatori, accesul la o bază de utilizatori preexistentă, și o experiență de utilizare bună per total”, a spus Filatov.

Libra nu este un competitor

Săptămâna trecută, unul din principalii finanțatori ai TON a recunoscut că își face griji în legătură cu Libra, făcând trimitere la intensa rivalitate între Facebook și Libra, ce fierbe la foc mic sub o aparentă liniște.

Goroshevsky are obiecții la adresa comparațiilor dintre proiecte. “Libra nu este un blockchain” a spus el, descriind în schimb acest poriect drept “o asociație de banking care promovează posibilitatea de a fi o bancă fără o licență bancară.”

Mai mult, a adăugat el, Libra și Telegram au propuneri de valoare foarte diferite. “Oamenii presupun că, din moment ce două rețele sociale au un blockchain, înseamnă că ele trebuie să fie identice”, a spus Goroshevsky, “ dar ceea ce face TON e foarte diferit.”

Spre deosebire de Libra, TON va fi complet descentralizat din momentul lansării. “Poți număra blockchain-urile cu adevărat descentralizate pe degetele de la o mână”, a declarat el. TON va fi mai descentralizat ca Bitcoin, s-a aventurat el să spună, mulțumită consolidării puterii de minat a mai multor entități mari.

Asta va ajuta TON să rămână în conformitate cu legile financiare, potrivit lui Filatov, deoarece legiuitorii o pot clasifica în aceeași manieră în care au clasificat deja alte rețele mari, precum Bitcoin sau Ethereum.

Cum rămâne totuși cu vânzarea privată, care a strâns 1.7 miliarde de dolari de la o plajă exclusivă de investitori acreditați? Oare susține asta afirmația TON cum că ar fi descentralizat?

Filatov a intervenit rapid: “cei 174 de investitori sunt descentralizați deoarece sunt împrăștiați pe tot globul, (și) sunt instituții cu capital de risc calificate.” Suma acumulată pur și simplu reflectă credința comunității de investitori, a adăugat el.

“Ceea ce ne diferențiază cu adevărat este faptul că noi vom avea un număr mare de utilizatori din prima zi”, a spus Goroshevsky. Utilizatorii vor putea tranzacționa token-uri GRAM imediat ce se lansează platforma.

“Va schimba regulile jocului” a adăugat Filatov. “TON va avea acces la cel mai mare corp de utilizatori din istoria blockchain-ului,” transformând-o în una din cele mai mari și descentralizate rețele existente.

Chiar dacă spun că opinia publică nu este un considerent major, TON Labs au griji legate de înțelegerea de care se bucură Telegram Open Network din partea comunității cripto. Nu a ajutat nici faptul că Telegram a rămas relativ reticent pe parcursul ultimilor doi ani.

“Oamenii trebuie să știe, dar e foarte greu și se întâmplă multe deodată”, a spus el. În ciuda unor revendicări majore pe partea de tehnică, și al avantajului întâietății, mulți din comunitatea TON încă se întreabă dacă mesajul a fost auzit.