77% din numărul adulților americani au auzit de criptomoneda Bitcoin. Informațiile pe care le dețin nu sunt însă întotdeauna provenite din surse sigure. Indiferent dacă aceștia cred că moneda este un instrument magic al Internetului sau un mijloc utilizat de către baronii cartelurilor de droguri sau de către pedofili, vă prezentăm mai jos topul primelor cinci păreri eronate cu privire la Bitcoin.

1. Bitcoin deține caracter de anonimitate

Nu este deloc surprinzător faptul că cea mai comună dintre părerile greșite face referire la caracterul de anonimitate al monedei. Chiar și sondajul realizat de către YouGov conține o întrebare adresată respondenților referitor la ce fel de criptomonede cunosc, formulată astfel: „O criptovalută este o formă digitală sau virtuală a banilor care este în general concepută pentru a fi descentralizată, sigură și în cele mai multe cazuri, anonimă. Având aceasta în minte, de care dintre următoarele criptomonede ați auzit?”

Ceea ce mulți oameni nu cunosc este faptul că blockchain-ul Bitcoin este public. Oricine poate accesa oricare din tranzacții la orice oră, aceasta încă de la lansarea tehnologiei din anul 2009 prin intermediul diverselor exploratoare de blockchain-uri.

Este adevărat că un șir confuz de litere și numere nu ar însemna mare lucru pentru publicul larg. Dar tranzacțiile cu Bitcoin sunt infinit mult mai ușor de urmărit decât fluxul lichidităților din piață și oferă autorităților o șansă în plus atunci când trebuie să identifice persoane ce doresc să mute fonduri bănești în mod anonim.  

Forțele de ordine au sesizat o creștere simțitoare a ratei succesului în soluționarea investigațiilor desfășurate prin folosirea blockchain-ului Bitcoin.

2. Moneda este folosită doar de infractori

Bitcoin a întâmpinat dificultăți în încercarea de a înlătura asocierea sa cu latura infracțională încă de la acuzația cum că ar fi fost moneda folosită în cadrul infamului Silk Road.

Această piață ce își desfășura activitatea pe dark web a permis ca pentru bunurile și serviciile ilegale tranzacționate să fie implicată o comunitate ce folosea ca monedă de schimb Bitcoin.

Bitcoin a fost de asemenea o criptovalută utilizată de către hacker-ii ce se foloseau de softurile Ransomware, dat fiind faptul că modalitatea a fost văzută ca fiind electronică, ușoară și rapidă.

Cu toate acestea, mulțumită naturii deschise și transparente a criptovalutelor, infractorii s-au lovit de cele mai multe ori de un zid atunci când au încercat să convertească fondurile de BTC în monedă fiat. Ca să nu mai menționăm și faptul că tranzacțiile pot fi acum urmărite până la un anumit nivel. Bitcoin a jucat un rol destul de important recent în închiderea unuia dintre cele mai mari site-uri pornografice cu copii din lume, aceasta fiind posibil prin urmărirea de adrese Bitcoin ceea ce a condus în final la descoperirea unui server darknet.

Aceasta face ca Bitcoin să fie net inferior atunci când vine vorba de alegerea monedei de schimb în cazul activităților ilicite, dolarul american rămânând moneda favorită. Marea majoritate a bancnotelor de 100 USD sunt deținute de traficanții de droguri din afara SUA. Conform unui raport realizat de către Messari la începutul acestui an pentru fiecare 1 USD în Bitcoin cheltuită în cadrul darknet, sunt spălați 800 USD.  

Și dacă tot nu este suficient, un studiu a demonstrat că 90% dintre bancnotele americane conțin urme de cocaină.

Infractorii pot folosi Bitcoin la fel cum folosesc dolarul american, dar asta nu înseamnă că Bitcoin este utilizat doar de infractori.

3. Rețeaua este susceptibilă hackerilor

O altă părere greșită referitor la Bitcoin este aceea conform căreia rețeaua este susceptibilă atacurilor hacker-ilor. De vreme ce media furnizează continuu știri despre atacuri cibernetice și escrocherii, prezentând victime ce au pierdut fonduri, este de înțeles că oamenii consideră că moneda Bitcoin nu este sigură.

Cu toate acestea, în realitate blockchain-ul Bitcoin nu a fost niciodată afectat de hackeri. Exchange-urile cripto afectate sunt doar rezultatul unor probleme de securitate a platformelor, cum sunt cele de tipul păstrării fondurilor in portofele conectate la servere online.

Acum, de vreme ce rețeaua a devenit din ce în ce mai descentralizată, cu o rată de hash ce a tins un nou nivel record în luna octombrie 2019, este mai sigură ca oricând.

Nicio entitate din lume nu ar putea avea destulă putere de calcul pentru a putea coordona un masiv atac simultan asupra celor 10.000 de noduri distribuite la nivel global.

4. Moneda este destinată doar tocilarilor

De vreme ce industria este dominată de discuții pe tema blockchain-urilor, minării de criptomonede, hashrates, hard forks, codărilor și ASICs, ar fi de înțeles ca oamenii să ajungă să considere că Bitcoin este doar pentru cei ce se pot numi „tocilari într-ale Internetului”.

Până la un punct, au perfectă dreptate. Totuși, esența monedei Bitcoin constă în faptul că aceasta reprezintă un schimb universal de valoare ce permite oricui să efectueze sau să încaseze plăți oriunde în lume, fără intermediari.

Protocolul implică mult mai mult decât specificațiile sale de ordin tehnic. De la libertate și incluziune financiară până la stocare de valoare, este din ce în ce mai evident că acest subiect nu este destinat doar celor ce dețin o diplomă în domeniul cibernetic.

De vreme ce se discută despre Bitcoin la nivel guvernamental, din SUA până în Venezuela și China, subiectul a început în final să se înrădăcineze în cultura publică.

5. Un organism guvernamental poate interzice moneda

De vreme ce Bitcoin a fost interzisă într-un număr restrâns de țări, iar tranzacționarea sa scoasă în afara legii în China, oamenii cred în mod eronat că o instituție guvernamentală ar putea decide interzicerea acestui activ.

Andreas Antonopoulos a răspuns foarte elocvent la întrebarea dacă „are îngrijorări cu privire la existența unor națiuni puternice” ce ar dori să distrugă criptomoneda Bitcoin: „Nu am niciun fel de astfel de îngrijorare, aceasta nu se mai poate aplica criptomonedei Bitcoin … Bitcoin a atins un nivel computațional pe care nicio națiune nu-l poate distruge de una singură.”

Să distrugi criptomoneda leader nu este posibil întrucât aceasta ar necesita desfășurarea unei masive operațiuni secrete de fabricare de chip-uri, precum și coordonarea unui atac în vederea dominării următorului block timp de 10 minute. Din acel punct, atacatorii ar fi descoperiți și alungați, iar miliarde de dolari ar fi pierdute în van.