Patru din primele cinci rezultate de pe Google pentru ”bitcoin qr generator” duc la site-uri web false.

Concluziile de mai sus, s-au regăsit într-o analiză realizată de portofelul cripto ZenGo. Potrivit cercetărilor, înainte de implementarea suportului QR Code în portofelul lor, ZenGo a aflat de prevalența generatoarelor de coduri QR înșelătoare. Compania explică cum funcționează presupusa înșelătorie:

”Aceste site-uri generează un cod QR care conține o adresă controlată de făptuitor, în loc de cea solicitată de utilizator, direcționând astfel toate plățile pentru acest cod QR către făptași.”

Codurile QR reprezintă o modalitate de partajare a datelor (în acest caz cheile publice) într-un mod vizual care poate fi scanat cu dispozitivele ce posedă o cameră – de obicei un smartphone. Mulți utilizatori sunt de părere că aceste coduri reprezintă cele mai convenabile modalități de a partaja o adresă de portofel atunci când utilizatorii se întâlnesc față în față – cum ar fi pentru tranzacțiile de retail – deoarece evită nevoia de a tasta șiruri lungi de caractere.

Pe parcursul investigației lor, cercetătorii ZenGo au aflat că unele dintre aceste escrocherii au avansat până la modificarea adreselor copiate în clipboard. În unele cazuri, pe de altă parte, au personalizat adresa înșelătoare pentru a avea un format similar cu cel furnizat de către utilizator. În cele din urmă, compania constată că aceste escrocherii au succes:

”Adunând soldurile adreselor înșelătoare pe care le-am observat, am descoperit că aceste escrocherii au produs pagube în valoare de până la 20.000 USD. Presupunem că aceste descoperiri reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece escrocii probabil își schimbă adresele pentru a evita detectarea.”