Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a ordonat ca testele pentru Digital Lira – o monedă digitală emisă de banca centrală (CBDC) – să înceapă până în 2020 și să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020. Digital Lira va avea la bază tehnologia blockchain și un software care va face ca transferurile între cetățeni să fie instant.

Guvernul turc afirmă că lira digitală face parte dintr-un plan mai amplu de înființare a unui sector financiar în Turcia, care să aibă o structură instituțională puternică și poate fi utilizată pentru a finanța nevoile economiei locale printr-o varietate de instrumente financiare. Cum va fi acest plan dus până la capăt și rolul lirei digitale în acest plan nu este clar.

Turcia nu este prima țară care propune o monedă digitală emisă de o bancă centrală. În multe țări din întreaga lume au existat zvonuri și speculații cu privire la emiterea unor astfel de monede: în țări din Europa, China, Iran, Insulele Marshall și chiar Statele Unite.

Banca Centrală a Turciei va putea emite lire digitale în voie și va putea, de asemenea, să inverseze tranzacțiile și să înghețe conturile. Acest lucru face ca lira digitală și alte monede digitale propuse de băncile centrale din alte țări să nu fie mai bune decât monedele fiat.

În afară de Digital Lira, Turcia intenționează să utilizeze tehnologia blockchain în transport, serviciile publice și administrare. Tehnologia se poate dovedi utilă pentru astfel de lucruri, deoarece oferă un registru securizat și imuabil.