Un bărbat pe nume Denis Baykov a fost amendat cu 450.000 de ruble (7.000 de dolari) de către autoritățile ruse după ce a minat ilegal Bitcoin (BTC), folosind electricitate dintr-o veche instalație nucleară de la Sarov, un oraș mic din vestul Rusiei.

Baykov, împreună cu alți doi complici, au încercat să utilizeze supercomputerul instalației care poate opera până la 1 petaflop (1015 tranzacții pe secundă) ca dispozitiv de minat Bitcoin. În prezent, nu se cunosc detalii despre cât de mulți BTC au fost minați, deoarece oficialii par să fie preocupați mai mult de cantitatea de energie furată decât de orice altceva.

Facilitatea, Institutul de Cercetări Științifice de Fizică Experimentală (VNIIEhF), este o instalație din epoca lui Stalin din Sarov, regiunea Nizhny Novgorod, și a fost înființată în 1946. A fost denumită inițial KB-11 și uneori denumită instalația Arzamas-16. Începând cu sfârșitul anilor 1940, instalația a avut ca scop cercetarea armelor nucleare și, prin urmare, a rămas o zonă de înaltă securitate.

Baykov a fost arestat anul trecut, când incidentul a făcut titlurile știrilor internaționale. Aceasta se datorează în primul rând importanței instalației VNIIEhF ca fiind locul în care s-a dezvoltat prima bombă atomică pentru Uniunea Sovietică.

Cei implicați în furt au fost prinși atunci când supercomputerul de la VNIIEhF a fost conectat la internet pentru a trimite datele PoW pentru colectarea recompenselor de minat. Când incidentul a ieșit la iveală, vinovații au fost predați Serviciului Federal de Securitate din Rusia, potrivit lui Tatyana Zalesskaya, purtătorul de cuvânt oficial al institutului.