Un fost director din cadrul unei companii de marketing din Hollywood a recunoscut că a sustras suma de 22 milioane USD din fondurile angajatorului său pentru a cumpăra criptomonede.

Parchetul General al Statelor Unite din Districtul California a anunțat în data de 22 noiembrie că Dennis Blieden a pledat vinovat în cazul acuzațiilor de fraudă și furt de identitate aduse în cadrul procesul intentat. Blieden a furat mai mult de 22 de milioane USD de la compania pentru care lucra și i-a folosit în scopul achiziționării de criptomonede, pentru a juca jocuri de noroc și pentru a acoperi cheltuieli personale.

Abuz de autoritate

La acea dată, Blieden era angajat al StyleHaul Inc., o agenție de marketing digital ce are ca scop reprezentarea influencer-ilor în cadrul platformelor de socializare, Blieden ocupând poziția de director adjunct al departamentului de contabilitate. Natura postului ocupat de Blieden i-a permis acestuia să acceseze conturile bancare ale companiei.

De-a lungul a patru ani – din octombrie 2015 și până în martie 2019 – Blieden a furat 1,2 milioane USD pe care i-a folosit la scrierea de cecuri destinate unor jucători de poker, 1,1 milioane USD pe care i-a folosit la acoperirea unor cheltuieli efectuate cu cărțile de credit și 8,4 milioane USD pe care i-a transferat în conturile sale cripto.

Știrea explică în continuare:

„Pentru a-și acoperi urmele, Blieden a accesat registrul cu înregistrări contabile al companiei StyleHaul Inc., modificând în mod fraudulos evidențele contabile ce descriau transferurile bancare efectuate, prezentându-le sub forma unor plăți datorate clienților companiei. De asemenea, bărbatul a menționat că unul dintre transferurile efectuate dintr-un cont deținut de către StyleHaul Inc. către unul din conturile sale personale a reprezentat de fapt un gest de echitate, suma acoperind datoria pe care angajatorul său o avea față de el. Blieden a mai plastografiat scrisori bancare ce descriau transferuri de fonduri prezentate ca venind din partea Western Union și falsificate apoi să pară plăți realizate către unul dintre clienții companiei.”   

Bărbatul riscă o pedeapsă de până la 22 de ani de închisoare.

Scheme de escrocherii din zona cripto

La începutul lunii noiembrie a acestui an, Tribunalul de Sud din statul New York a deliberat în favoarea guvernului Statelor Unite permițându-i acestuia să intervină în cadrul unui proces civil deschis împotriva lui Jon Barry Thompson.

Thompson domiciliat în orașul Easton din statul Pennsylvania, a fost acuzat de „prezentarea conștientă sau necugetată a unor date false clienților privind o presupusă achiziție de Bitcoin de peste 7 milioane de USD.”

În cursul lunii trecute, Reggie Middleton, CEO al Veritaseum LLC, o companie blockchain înregistrată în statul Delaware și totodată CEO al companiei Veritaseum Inc. din statul New York, a fost somat să plătească suma de 8,4 milioane de dolari, catalogată ca fiind o sumă provenită din desfășurarea de activități frauduloase cu titluri de valoare.