Un nou studiu a fost prezentat celor de la SEC de către Bitwise Asset Management, susținând că 95% din volumul de tranzacționare spot a monedei Bitcoin este fals. Potrivit companiei Bitwise, doar 10 exchange-uri au volum adevărat.

Volumul de tranzacționare a monedei Bitcoin este de 95% fals

Zvonurile despre ‘wash trading’ (proces prin care un trader cumpără și vinde un titlu de valoare/active/monede digitale cu scopul expres de a manipula piața) sau volume false nu sunt o noutate. Grupuri precum Blockchain Transparency Institute au publicat rapoarte mai detaliate cu privire la această problemă. Sugestia că 95% din volume sunt false marchează un nou record privind cantitatea vehiculată a fi falsă. Principalul motiv pentru care un exchange falsifică volumul este de a scumpi comisioanele prezente.

Potrivit cercetărilor, doar 10 exchange-uri ce au raportat volume zilnice de tranzacționare de peste 1 milion de dolari pe CMC sunt reale. Acestea sunt Binance, Bitfinex, Kraken, Bistamp, Coinbase, BitFlyer, Gemini, itBit, Bittrex și Poloniex. Din raport sunt excluse exchange-urile coreene, iar Cex.io a trecut testul, doar că a avut un volum sub 1 milion de dolari.

Cele mai multe exchange-uri nici nu se străduie să ascundă volumul fals

Raportul oferă indicii despre cum poți face diferența între un exchange cu volum real și unul fals/suspicios.

Pe un exchange cu volum real distribuția operațiunilor de cumpărare și vânzare este aleatorie, sumele de cumpărare și vânzare sunt deopotrivă mari și mici, dominate de ”numere rotunde”. Volumele fluctuează în timp, având perioade mai încărcate și unele mai liniștite, spread-ul (diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare) va fi de obicei de câțiva cenți.

Pe de altă parte, un exchange cu volum fals are de obicei traderi pereche (unul cumpără și celălalt vinde). E puțin probabil să vezi tranzacții reale care să aibă acest patern. Tranzacțiile sunt de aceeași cantitate, fără tranzacții foarte mici și ”numere rotunde”, în ciuda faptului că omul (de cele mai multe ori) preferă numerele rotunde.

Exchange-urile suspicioase au un spread mai mare, chiar dacă există acele volume ”imense”. Volumele rămân aproape la fel de constante în timp, sau pot scădea complet pentru câteva ore sau chiar zile.

Bitwise a promis comunității cripto câteva vești bune, dar în realitate, sunt de fapt vești bune pentru ei, deoarece aceste rapoarte cu privire la volumele false au fost prezentate celor de la SEC cu scopul de a-și sprijini cererea privind aprobarea ETF-ului Bitcoin. Deci vestea bună, în ciuda faptului că 95% din volumul de tranzacționare este fals, este că:

”Piața reală a Bitcoin este semnificativ mai mică, mai ordonată și mai reglementată decât s-ar crede.”

Vestea proastă este că exchange-urile dubioase cunosc modalități prin care pot face ca boții lor să rămână nedepistați.