O nouă propunere numită ”Signet” oferă o alternativă la rețeaua de testare (testnet) a monedei Bitcoin.

Software-ul joacă un rol crucial pentru dezvoltatori, servind ca un loc unde aceștia își pot testa aplicațiile, pentru a se asigura că funcționează în parametri corecți utilizând doar ”monede de testare”. În plus, dezvoltatorii de protocoale pot folosi rețeaua pentru a testa viabilitatea și siguranța schimbărilor majore ale Bitcoin, precum SegWit (Segregated Witness) – una dintre cele mai cunoscute și importante actualizări.

Actuala rețea de testare (tesnet) a criptomonedei, ce este lansată de câțiva ani, are partea sa de probleme. Într-un BIP (Bitcoin Improvement Proposal) postat în cadrul secțiunii dedicate modificărilor de protocol Bitcoin, dezvoltatorul Bitcoin Core, Karl-Johan Alm, numește actuala rețea de testare fiind notorie pentru nesiguranța pe care o prezintă.

”Rețeaua Signet este precum cea a Bitcoin, dar este complet centralizată și controlată de către unul sau mai mulți utilizatori. Blocul trebuie să fie semnat pentru ca acesta să fie valid”, a spus Alm.

Multe dintre problemele testnet-ului au de-a face cu minatul blocurilor, care sunt mai neregulate pe testnet decât pe rețeaua de bază (mainnet) Bitcoin. Câteva dintre problemele susținute de Alm în PIB sunt: ”Multe blocuri sunt înlocuite cu altele (”Reorgs”), decalajele lungi între blocuri minate sau o succesiune rapidă de blocuri minate înseamnă că testarea realistă a software-ului devine imposibilă în practică, în special când mai multe părți independente rulează software-ul o perioadă extinsă de timp.”

Până într-un anumit punct, aceste lucruri au loc natural pe mainnet-ul Bitcoin, deoarece aceasta este o rețea descentralizată cu noduri răspândite peste tot în lume, prin urmare este nevoie de puțin timp pentru ca nodurile să ajungă la un acord asupra istoricului blocurilor și tranzacțiilor. Dacă două blocuri sunt realizate aproximativ în același timp din diferite părți ale rețelei, un bloc ar putea părea valid pentru o parte din rețea și un altul valid pentru restul rețelei. Deci, rețeaua are nevoie de ceva timp pentru sincronizarea acestor blocuri conflictuale.

Problema este că acest eveniment, prezentat mai sus, are loc mult mai des și pe o scară mult mai largă pe testnet.

”Scopul nu este acela de a fi perfect sigur, ci mai degrabă să avem un procent previzibil de nesiguranță. Vrei ca un testnet să se comporte precum un mainnet (ex. nu mii de blocuri Reorg), în același timp făcând mai ușoară declanșarea evenimentelor așteptate/anticipate, dar rare, precum un Reorg de 6 blocuri”, se explică în BIP.

Ca alternativă de testnet centralizat, Signet poate contribui la atenuarea acestor tipuri de probleme.