Începând cu luna septembrie a anului 2019 divizia de criminalistică din domeniul cibernetic a jandarmeriei franceze a aprobat și înregistrat costuri judiciare prin intermediul blockchain-ului Tezos. Acesta este un potențial prim exemplu în care o entitate guvernamentală folosește un contract smart în scopul realizării unor obiective operaționale.

Jandarmeria franceză este interesată de Tezos

Armata franceză și Serviciul de Informații al Jandarmeriei și Centrul de Relații Publice (SIRPA) au anunțat programul demarat afirmând:

„Începând cu luna septembrie, divizia cibernetică a serviciului de jandarmerie (C3N) a validat costuri judiciare realizate în cadrul desfășurării de investigații și le-a înregistrat pe blockchain-ul Tezos.”

Programul permite diviziei C3N să achiziționeze criptomonede prin intermediul fondurilor alocate de către Europol în vederea acoperirii costurilor generate.

Anunțul a fost de asemenea confirmat de către Nomadic Labs la cererea portalului Bitcoinist. Compania Nomadic Labs cu sediul in Paris este principalul centru de cercetare și dezvoltare a platformei Tezos.

Sajida Zouarhi, directorul Departamentului de Communicații din cadrul Nomadic Labs, a afirmat:

„În cadrul Nomadic Labs considerăm că acest caz de utilizare este un bun exemplu pentru cum blockchain-urile publice ca Tezos pot fi utilizate în cadrul soluționării unor aspecte ce țin de viața reală. Soluția oferită în acest caz țintește fluidizarea răspunsului atent organizat în cazul unei nevoi de ordin operațional. Jandarmii ce lucrează în cadrul unor investigații privind cazuri de criminalistică cibernetică trebuie să aștepte luni în șir pentru a primi aprobarea cheltuielilor generate, iar câteodată trebuie chiar să obțină acordul unui colonel sau general pentru sume mici, cum sunt 300 de euro. De asemenea, trebuie să își justifice cheltuielile fără a divulga informații confidențiale privind investigația pe care o derulează.”

 Sajida Zouarhi a continuat:

„Prin intermediul acestui smart contract scris in Michelson (limbajul de programare utilizat de Tezos) un cost poate fi aprobat în doar câteva minute, pentru sume de ordinul cenților.”

Reducerea costurilor în condițiile menținerii caracterului de confidențialitate

Utilizarea tehnologiei blockchain pentru înregistrarea acestor cheltuieli conduce la reducerea acestor costuri absolut necesare, asigurându-se de asemenea posibilitatea de urmărire și analiză a acestor fonduri. Adițional, folosirea unui smart contract va permite accesul doar persoanelor autorizate, menținându-se astfel normele de securitate.

Acest aspect este esențial, întrucât permite diviziei să justifice cheltuielile înregistrate fără a divulga activități operaționale și pune astfel în pericol procesul investigațiilor în desfășurare.

Nomadic Labs susține faptul că acesta este primul smart contract dezvoltat de către o autoritate publică și folosit în scopuri operaționale.

Tezos a reprezentat un produs de top în anul 2019

Platforma Tezos, susținută de Tim Draper, s-a descurcat bine judecând din punct de vedere al capitalizării de piață din acest an. Conform unui comunicat de luna trecută, aceasta chiar s-a dublat ceea ce a dus la urcarea Tezos în topul celor mai performante criptomonede. Din nefericire, această creștere nu s-a văzut și în statusul utilizării, moneda situându-se pe o poziție inferioară în comparație cu competitorii săi.

Totuși, în urmă cu doar două săptămâni Tezos a înregistrat o nouă creștere semnificativă conform Coinbase, exchange-ul oferind recompense din staking pentru token-urile XTZ deținute în cadrul platformei. Prețul token-ului a crescut rapid cu 50% cauzând diferențe între Coinbase și alte exchange-uri, precum și potențiale situații de arbitraj.