Unicornii, companiile ce au depășit nivelul de 1 miliard USD al valorii de piață, sunt destul de rar întâlniți, cu atât mai mult în sectorul cripto. Vă prezentăm în continuare lista celor mai importante companii blockchain din acest punct de vedere.

Companiile blockchain și startup-urile cripto reprezintă un procent mic din totalul companiilor unicorn, o categorie ce include orice companie ce deține o valoare de piață de 1 miliard USD sau mai mare. Este un club exclusivist: Institutul de Cercetări Hurun indică faptul că mai puțin de 500 de companii din întreaga lume se încadrează în această categorie. Și chiar mai puține sunt companiile cripto ce fac acest lucru.

Totuși, valoarea de piață a unei companii reprezintă o alternativă utilă în cazul efectuării unor tipuri de evaluări mai comune. Nu toate companiile cripto emit o monedă ce deține o capitalizare de piață și nu toate companiile cripto sunt exchange-uri ce dețin un volum al tranzacțiilor realizate. Este deci un indicator decent de evaluare a succesului unei afaceri per ansamblu, așa cum a fost demonstrat de cele câteva companii ce au atins pragul de 1 miliard USD.

Bitmain – 12 miliarde USD

Bitmain este de departe compania cripto cu cea mai mare valoare de piață. Firma de minare cripto a acumulat valoarea prin vânzarea de echipamente hardware de cripto minare, operarea de pool-uri de minat și ferme de minat și prin atragerea de fonduri de capital de risc. Bitamin deține o valoare de piață de aproximativ 12 miliarde USD, un număr ce a fost inițial menționat de către Caixin, un outlet media din China, în luna iunie a anului 2018.

Coinbase – 8 miliarde USD

Compania Coinbase este cea mai bine cunoscută pentru platformele sale dedicate afacerilor în domeniu și sectorului de retail, dar au mai existat și alte surse de venit ce au contribuit la atingerea valorii de piață a acestei companii. Mai exact, compania furnizează servicii de custodie, Coinbase Custody, destinate investitorilor instituționali și servicii Coinbase Commerce, destinate comercianților. În luna octombrie a anului 2018, Coinbase a anunțat faptul că valoarea sa de piață a depășit nivelul de 8 miliarde USD.

Robinhood – 7 miliarde USD

Robinhood și-a început activitatea sub forma unei platforme de tranzacționare de acțiuni dedicată tranzacțiilor realizate fără comision și a adăugat ulterior activități de tranzacționare cripto începând cu anul 2018. Adesea supranumită „aplicația de tranzacționare dedicată milenarilor”, Robinhood a beneficiat din plin de principala sa atracție ce a contribuit indubitabil la succesul companiei. Valoarea sa de piață de 7 miliarde USD a fost prima dată menționată în cursul lunii mai.

Ripple – 5 miliarde USD

Ripple deține criptomoneda XRP, cea de-a treia din lume din punct de vedere al capitalizării de piață. Compania operează de asemenea diferite servicii de efectuare de plăți ce sunt oferite sub marca RippleNet. În luna septembrie a anului 2018, Forbes a anunțat că valoarea de piață a Ripple era de 4,7 miliarde USD – sumă distinctă de capitalizarea de piață a criptomonedei XRP, în valoare de 9 miliarde USD.

Kraken – 4 miliarde USD

Kraken este o altă companie majoră de cripto exchange. În luna februarie, aceasta a trecut printr-un proces important de expansiune, la acea dată aceasta cumpărând o platformă de tranzacționare de contracte futures, urmând apoi un proces minuțios de rebranding și noi angajări. Kraken a încheiat o rundă de strângere de capital în valoare de 13 milioane USD în același timp, ceea ce a condus la atingerea valorii actuale de piață de 4 miliarde USD.

Circle – 3 miliarde USD

Circle este o companie cripto complexă. Deși aceasta și-a început activitatea sub forma unei firme ce oferea servicii de efectuare de plăți, în cele din urmă a început să ofere servicii de tranzacții și investiții. Circle deține de asemenea criptomoneda USD Coin, o populară stablecoin. În anul 2018, Circle a atins un nivel al valorii de piață de 3 miliarde USD după încheierea unei runde de strângere de capital în valoare de 100 milioane USD.

Block.one – 3 miliarde USD

Block.one este compania din spatele EOS, cea de-a șaptea criptomonedă a lumii din punct de vedere al capitalizării de piață și totodată principalul competitor al Ethereum. În luna martie, Bloomberg a intrat în posesia unui email trimis de către un acționar al Block.one și a publicat o știre conform căreia compania Block.one ar fi valorat 3 miliarde USD. Bloomberg a adăugat faptul că Block.one deține cea mai mare parte a valorii de piață sub formă de active lichide fiat și obligațiuni guvernamentale – 2,2 miliarde USD mai exact.

Binance – 2 miliarde USD

Binance este cea mai mare companie exchange din punct de vedere al volumului tranzacțiilor realizate și oferind și câteva alte servicii secundare, precum Binance Coin și Binance Chain. În cadrul unui interviu acordat în luna octombrie celor de la ForkLog, CEO – ul Binance, Changpeng Zhao, a confirmat faptul că Binance deține o valoare de piață de cel puțin 2 miliarde USD și a adăugat că această valoare ar putea fi de fapt mai mare.   

BitMEX – 3 miliarde USD

BitMEX este un exchange cripto ce oferă în principal contracte futures și perpetual, ce permit investitorilor să tranzacționeze cu marjă (leverage). În luna iulie a anului 2018, publicația The Times a estimat valoarea de piață a BitMEX ca fiind de 3,6 miliarde USD, bazându-se pe profiturile realizate anual de către companie. Conform altor estimări, valoarea actuală s-ar situa undeva în jurul a 1 miliard USD.

Canaan Creative – 2 miliarde USD

Canaan Creative este o companie de minare cripto ce se clasează pe locul al doilea după Bitmain din punct de vedere al vânzărilor realizate de echipamente hardware. Totuși, profiturile companiei par să se afle în scădere în ciuda succesului obținut pe termen lung. Canaan a reușit să își păstreze însă statutul de companie unicorn, valoarea acesteia fiind estimată undeva între 2 miliarde și 3 miliarde USD în timpul celei mai recente  IPO (Initial Public Offering).

Dar până la urmă valoarea de piață contează?

Câteva dintre companiile unicorn enumerate mai sus sunt titani în cadrul industriei cripto. Totuși, există și câțiva alți unicorni care abia își mențin acest statut: Dfinity, Ebang, Bitfury, Liquid, Revolut și Polkadot se numără printre startup-urile ce dețin valori de piață puțin peste pragul de 1 miliard USD.

Există de asemenea multe alte companii puternice ce se situează sub nivelul de 1 miliard USD, iar faptul că au atins o valoare de piață de ordinul milioanelor de USD nu este un lucru neînsemnat. Companiile unicorni cripto sunt aproape la fel de rare precum creaturile mitice al cărui nume îl poartă – dar companiile de succes din industria cripto sunt destul de comune.