În timp ce VanEck Securities și SolidX Management așteaptă undă verde la propunerea lor de Bitcoin ETF de la autoritatea de reglementare SEC (Securities and Exchange Commission) din SUA, ei lansează o versiune ”limitată” către instituții. Produsul de investiții modificat va fi oferit printr-o permisie de la SEC –  o premieră pentru industria cripto.

Al treilea trimestru din 2019 a fost dominat de știri și anunțuri legate de produsele instituționale din spațiul cripto. Binance și Bitfinex au anunțat instrumente derivate pentru criptomonede; Bakkt a stabilit data lansării, iar acum VanEck intenționează să accelereze procesul de aprobare Bitcoin ETF-ului.

Firma de administrare a investițiilor, în parteneriat cu SolidX, intenționează să vândă acțiuni pentru ETF-ul activului digital prin lansarea unei versiuni limitate a produsului. Versiunea limitată a fondului se va orienta către anumiți investitori instituționali, precum băncile, fondurile speculative, brokerii – excluzând investitorii de retail.

Cei doi jucători utilizează o scutire/permisie de la SEC pentru eliberarea unei versiuni limitate a fondului.

Totul se datorează articolului 144A al SEC, care permite tranzacționarea valorilor mobiliare între cumpărătorii instituționali calificați fără aprobarea SEC. Cu toate acestea, ETF-ul ”limitat” va avea perioade de deținere mai scurte și va fi disponibil pentru un grup foarte mic de firme financiare consacrate.

SEC continuă să țină cont de câteva aplicații despre care a spus recent că are nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie. Trei firme, printre care și VanEck și Solid X, vor afla către sfârșitul lunii septembrie și până în octombrie dacă au avut succes cu propunerea lor pentru un Bitcoin ETF

Deși această versiune limitată este mai mult asemănătoare cu oferta deja existentă de la Grayscale Investments ca fond privat, VanEck susține că aceasta va arăta autorității de reglementare că un Bitcoin ETF poate funcționa.

Este de necontestat faptul că un Bitcoin ETF a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente din lumea criptomonedelor de ceva vreme, dar entitatea SEC este fermă că unele dintre preocupările privind manipularea prețurilor și accesul comisiei la monitorizare nu au fost abordate suficient.