În data de 7 martie, curentul electric a fost oprit în toată Venezuela. Întreruperile de curent, deja o obișnuință în viața de zi cu zi a venezuelenilor, l-au inspirat pe Randy Brito să se concentreze pe inițiativa Locha Mesh, un proiect open-source care se axează pe posibilitatea de a efectua mesaje private și plăți fără o conexiune la internet. 

În timpul penei de curent de la începutul acestui an, Brito a constatat că infrastructura slabă a internetului a fost o barieră semnificativă pentru adopția spațiului cripto. Cetățenii foloseau dolari pe durata întreruperii curentului nu pentru că preferau numerarul, ci pentru că nu aveau alternative.

”În Venezuela, adopția criptomonedelor poate fi un proces foarte complicat”, a declarat Brito pentru CoinDesk, adăugând:

”Cetățenii pot întâmpina probleme chiar și când descarcă un portofel, din cauza lipsei infrastructurii”.

Locha Mesh a creat până acum două prototipuri hardware, Turpial și Harpy, ambele acționând precum routere mici care nu se bazează pe WiFi-ul local. În schimb, ele transmit mesaje în jurul ”rețelei” până când o priză are în sfârșit o conexiune la internet (procesul nu este diferit de activitatea startup-ului GoTenna).

”Aceste dispozitive permit realizarea comerțului, făcând posibil ca utilizatorii să trimită și să primească plăți folosind rețeaua Bitcoin”, a spus Brito, descriind dispozitivele drept ”ușor de transportat și ascuns”.

În luna martie, aceste mici dispozitive au ajutat la crearea unui sistem experimental care a funcționat efectiv timp de 22 de ore consecutive, conectând chiar și dispozitivele Harpy la satelitul Blockstream și transmițând conectivitatea între utilizatori prin intermediul dispozitivului Turpial. În continuare, el s-a concentrat pe realizarea unor plăți mici și rapide folosind soluția de scalare Lightning Network (LN).

”Rețeaua Lightning necesită să fiți conectați, în caz contrar, nu veți ști dacă omologul vostru minte”, a spus Brito. ”Aceste noduri, aceste dispozitive sunt întotdeauna conectate la LN”.

Acest efort de a utiliza Bitcoin fără electricitate este răspândit pe piețele emergente, din Venezuela până în Liban până în teritoriile palestiniene. Așadar, Brito și-a prezentat cele mai noi instrumente hardware pentru astfel de tranzacții la Conferința Lightning 2019 de la Berlin. Echipa sa de 6 persoane își propune să înceapă vânzarea  acestor dispozitive în primul trimestru al anului 2020.

”În prezent terminăm al 2-lea prototip și kit-urile de dezvoltare”, a spus el.

Echipa intenționează să furnizeze o formă de comunicare accesibilă și securizată pentru oricine, oriunde s-ar afla, a declarat Luis Ruiz, CTO-ul și co-fondatorul Locha, continuând:

 ”Practic, oferim o soluție accesibilă pentru oricine care nu are acces la curent electric sau internet și care are nevoie de un mod de comunicare sigur, descentralizat și rezistent la cenzură”.

Citește și: ”Bitcoin poate ajuta la înlăturarea cenzurii, din spațiu