Exchange-ul descentralizat Waves DEX (DEX) și-a încetat activitatea pentru a o relua ulterior sub forma unei companii hibrid de exchange, conform unui comunicat de presă lansat de companie în data de 2 decembrie.

Conform știrii, exchange-ul a încetat desfășurarea de operațiuni în cadrul vechiului domeniu, iar procesul de tranziție către noua platformă, Waves.Exchange a fost demarat. Compania a anunțat:

„Din acest moment, vechea versiune a exchange-ului va deveni indisponibilă, iar website-ul va funcționa doar pentru a susține realizarea procedurii de migrare. Fondurile deținute de către utilizatori din cadrul Waves DEX vor fi păstrate în completă siguranță pe tot parcursul desfășurării acestui proces.”

Exchange-ul hibrid a fost deja activat parțial înainte de demararea propriu-zisă a procedurii de migrare ce a început astăzi și se așteaptă ca platforma să fie perfect funcțională până la încheierea zilei de mâine. Compania susține faptul că noua platformă de tranzacționare combină ireversibilitatea tranzacțiilor, siguranța și posibilitatea utilizatorilor de a deține controlul asupra fondurilor, caracteristice exchange-urilor descentralizate cu atributele specifice platformelor centralizate.

Schimbări în cadrul dezvoltării exchange-urilor

Waves a mai anunțat și faptul că de acum înainte, principala echipă dedicată asigurării procesului de dezvoltare se va concentra exclusiv asupra acțiunilor de dezvoltare a protocolului, implementări publice și private, arhitecturii bazei de date (sharding) și infrastructurii. Pe de altă parte, activitatea de dezvoltare și asigurare de suport a exchange-ului în sine va fi de acum înainte gestionată de către o echipă separată dedicată acestei activități ce va include și membrii fostei echipe centrale a Waves. Sasha Ivanov, fondator și CEO în cadrul Waves a afirmat:

 „Waves DEX a fost un fel de prototip. Acum, după 2 ani de activitate, a crescut suficient pentru a deveni un proiect separat. […] A sosit timpul să ne concentrăm pe dezvoltarea unui protocol și să dăm exchange-ul în grija unei echipe externe și comunități separate de Waves, pentru a putea uni toate echipele dedicate infrastructurii în una singură, sincronizând activitățile de dezvoltare și ducând acest produs complex la un nou nivel.

Anunțul promite de asemenea că planurile de viitor vor include programe partenere de furnizare de lichidități (market makers), precum și că tranzacționarea criptomonedei Tether (USDT) va fi permisă din momentul în care serviciul va deveni operativ spre sfârșitul lunii acesteia. În cele din urmă, anunțul făcut promite „noi instrumente dedicate utilizatorilor, instrumente necesare desfășurării unor activități precum generarea de venituri provenite din închirierea de titluri și include oportunitatea de a crește fondurile de stablecoin deținute și de a colecta dobânda aferentă la un nivel scăzut de risc.”

Unul dintre competitorii Waves, CryptoBridge, și-a anunțat încetarea activității la începutul zilei de astăzi, citând condițiile de piață și nivelul ridicat al cerințelor menționate de reglementările în vigoare ca factori determinanți în luarea deciziei de închidere a companiei. Exchange-ul își va înceta complet activitatea după data de 15 decembrie, la doar două luni după introducerea standardului KYC emis de către legislația UE.